The effect of phenological changes on vegetation data sampling and analyses - Vymazalová, Marie, 1981-; Tichý, Lubomír, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2014)
Ačkoli patří rostlinná fenologie i sezónnost vegetace mezi dobře známé jevy, jejich vliv na sběr vegetačních dat a následné analýzy dosud nebyl náležitě testován. Největší vliv lze obecně předpokládat v mírném pásu s typickým střídáním ročních období, které může významně ovlivňovat sběr fytocenologických dat a jejich následné analýzy kvalitativního i kvantitativního charakteru. Rostliny vyvinuly vzhledem k odlišné délce vegetační sezóny různých oblastí (závislost na nadmořské výšce a zeměpisné šířce) četné adaptace k přečkání nepříznivých podmínek (zima, sucho), přičemž základní adaptaci představuje umístění obnovovacích pupenů (životní forma rostlin). Ačkoli je doporučeno vegetaci snímkovat v době jejího fenologického optima, vegetační snímky jsou běžně zapisovány v průběhu celé vegetační sezóny. Přesto dosud nebyl zkoumán vliv vnitro-sezónního sběru dat na základní fytocenologické analýzy. Proto jsem nejprve zjistila průběh kvalitativních i kvantitativních změn vegetace během jedné v
Although the plant phenology and vegetation seasonality are well known phenomena, their impact on vegetation data sampling and further analyses has never been properly investigated. The length of the growing season changes with latitude and altitude, which is reflected in plant adaptations, developed to survive the harsh season (cold or drought) mainly in the position of plant renewing buds. The major response of plants could be generally expected in the temperate zone where the seasonal variation is well pronounced and therefore, the data sampling and further analyses using both qualitative and quantitative data can be considerably influenced. Despite recommendation to sample plots in vegetation phenological optimum, vegetation sampling is often conducted during the whole growing season. However, there are no studies dealing with the impact of intra-seasonally sampled data on basic vegetation data analyses. Therefore, I firstly investigated the basic patterns of both qualitative and q
Vedoucí práce: Lubomír Tichý
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: biodiverzita; fenologie; fytocenologie; vegetace; biodiversity; phenology; phytocenology; vegetation; disertace; dissertations