Vliv mutací TP53 na regulaci buněčné homeostázy - Pastuchová, Alena (2014)
V diplomové práci jsem se zabývala chováním standardního proteinu p53 (wtp53) a jeho mutantních forem (mtp53) u několika typů nádorových linií. Wtp53 je významný nádorový supresor, který bývá mutován ve více než 50 % případů nádorů. V práci jsem se věnovala především studiu nejčastěji se vyskytujících kontaktních a konformačních mutantů proteinu p53. Nemalá pozornost je věnována zinku, který stabilizuje strukturu DNA vazebné domény a je nezbytný pro správnou konformaci a funkci p53. Protein p53 se podílí na regulaci buněčné homeostázy. Účastní se jak regulace glykolýzy, pentosofosfátového cyklu, oxidativního stresu, tak i apoptózy. V experimentální části práce byla sledována reakce nádorových linií, exprimujících endogenní či exogenní wtp53/mtp53 (R273H, R273C, R248W, G245S), na působení cytostatik a iontů zinku, případně jejich kombinací. Byly aplikovány testy cytotoxicity, buněčného přežívání, migrace a dále byla sledována odpověď na úrovni transaktivace promotorů, změn exprese genů