Radiosynoviortéza drobných a středních kloubů s použitím radionuklidů Erbium 169 a Rhenium 186 u revmatické ruky - Kašpárek, Richard (2014)
Cilem práce je zhodnocení a ověření účinnosti radiosynoviortezy - semiinvazivní konzervativní terapie synovitidy kloubů revmatické ruky.Z výsledků vyplývá výraznější klinický i sonograficky hodnotitelný efekt u RC a MCP kloubů. Výsledky na PIP jsou podprůměrné. RSO je pro MCP a RC plně indikovaná metoda léčby. Pro PIP není metodou první volby.Efekt aplikace RF s lokálním anestetikem je plně srovnatelný s ostatními metodami RSO.Sonografický monitoring při aplikaci je výhodný i pro radiační bezpečnost pacienta a personálu a výrazně snižuje procento radiačních komplikací.Sonografické hodnocení kloubu před a po aplikaci RSO může selektovat pacienty s výraznější revmatickou aktivitou a nasměrovat je k jiné než intraartikulární terapii. RSO je alternativou chirurgického výkonu v rámci prevence,je méně invazivní s nízkým rizikem komplikací a finančně méně náročná.Práce srovnává používané techniky aplikace radiofarmaka.