Úloha mediátorů krevních destiček v modulaci funkčních projevů profesionálních fagocytů - Vašíček, Ondřej (2014)
Serotonin a histamin jsou důležité biogenní aminy uvolňované z aktivovaných krevních destiček. V místech zánětu se dostávají do bezprostředního kontaktu s ostatními buňkami imunitního systému. Porozumění interakcím mezi krevními destičkami a buňkami imunitního systému by mohlo vést k možnosti farmakologicky regulovat aktivitu profesionálních fagocytů spojenou s tvorbou kyslíkových a dusíkových metabolitů, a tím modulovat jejich patologické projevy. Předkládaná práce prokazuje inhibiční účinek serotoninu na produkci oxidu dusnatého myšími makrofágy i na proteinovou expresi inducibilní syntasy oxidu dusnatého. Serotonin byl také schopen inhibovat produkci prozánětlivých cytokinů, např. IL-6, TNF-α nebo IL-1. Účinek serotoninu na oxidativní vzplanutí makrofágů nebyl jednoznačně prokázán. Na druhou stranu u serotoninu byla prokázána výborná antioxidační kapacita. Dále byl pomocí kombinace histaminových agonistů a antagonistů prokázán inhibiční vliv histaminu na oxidativní vzplanutí fagocyt