A role of hyaluronan of different molecular weights in the physiology of dermal fibroblasts - Vištejnová, Lucie; Kubala, Lukáš, 1973-; Biofyzikální ústav (Akademie věd ČR) (2014)
Hojení ran je komplexní a dynamický proces řízený množstvím cytokinů, chemokinů, růstových faktorů a komponent extracelulární matrix (ECM). Narušení rovnováhy v působení těchto molekul může vést k prodloužení hojícího procesu nebo ke vzniku chronické rány. Ze složek ECM, kyselina hyaluronová (HA), patří mezi důležité regulační účastníky hojení. Při vzniku rány je přirozeně se vyskytující vysokomolekulární HA (HMW HA) degradována na nízkomolekulární HA (LMW HA) fragmenty působením volných kyslíkových radikálů nebo aktivovanými hyaluronidázami. O LMW HA se předpokládá, že podporuje pro-zánětlivé chování buněk, zatímco HMW HA zachovává homeostázu tkáně. Napovídají tomu současná pozorování, kdy pro-zánětlivá odpověď imunitních buněk může být modulována fragmenty LMW HA. Dále se předpokládá, že dermální fibroblasty, primárně zodpovědné za eliminaci nefunkční a produkci nové ECM během hojení, aktivně participují na regulaci imunitní odpovědi. Na základě těchto informací vznášíme hypotézu, že
Wound healing is a complex and dynamic process governed by a variety of cytokines, chemokines, growth factors and components of extracellular matrix (ECM). A disruption of an equilibrium in the action of these molecules leads into improper wound resolution. Among components of ECM, hyaluronic acid (HA) is suggested to be an important regulatory player in the healing process. Within injury, the naturally occurred high molecular weight HA (HMW HA) is degraded into low molecular weight HA (LMW HA) fragments by reactive oxygen species or by activated hyaluronidases. LMW HA is supposed to stimulate pro-inflammatory behavior of cells participating in wound healing, whereas HMW HA maintains tissue homeostasis. Particularly, recent knowledge indicates that the pro-inflammatory response of immune cells can be modulated by LMW HA fragments. However, current data propose that also dermal fibroblasts, a cell type responsible for an elimination of damaged and production of new ECM in wound healing
Vedoucí práce: Lukáš Kubala
Přílohovou část práce tvoří čtyři separátní články
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: fibroblasty; hojení ran; chemokiny; kyselina hyaluronová; hyaluronic acid; wound healing; Fibroblasts; Chemokines; disertace; dissertations