A role of hyaluronan of different molecular weights in the physiology of dermal fibroblasts - Vištejnová, Lucie (2014)
Hojení ran je komplexní a dynamický proces řízený množstvím cytokinů, chemokinů, růstových faktorů a komponent extracelulární matrix (ECM). Narušení rovnováhy v působení těchto molekul může vést k prodloužení hojícího procesu nebo ke vzniku chronické rány. Ze složek ECM, kyselina hyaluronová (HA), patří mezi důležité regulační účastníky hojení. Při vzniku rány je přirozeně se vyskytující vysokomolekulární HA (HMW HA) degradována na nízkomolekulární HA (LMW HA) fragmenty působením volných kyslíkových radikálů nebo aktivovanými hyaluronidázami. O LMW HA se předpokládá, že podporuje pro-zánětlivé chování buněk, zatímco HMW HA zachovává homeostázu tkáně. Napovídají tomu současná pozorování, kdy pro-zánětlivá odpověď imunitních buněk může být modulována fragmenty LMW HA. Dále se předpokládá, že dermální fibroblasty, primárně zodpovědné za eliminaci nefunkční a produkci nové ECM během hojení, aktivně participují na regulaci imunitní odpovědi. Na základě těchto informací vznášíme hypotézu, že