Prevalence infekčních komplikací u těžce popálených pacientů: výsledky multicentrické evropské studie - Lipový, Břetislav (2014)
Úvod: V posledních letech prodělává Evropská popáleninová asociace (EBA) dramatický vývoj. Jedním z nejdůležitějších bodů této transformace je kontrola výskytu infekčních komplikací u popálených pacientů a hodnocení rezistence jednotlivých mikroorganismů. Materiál a metodika: V databázi EBA vybráno 87 center jak v západní tak i ve východní Evropě. Pro diagnostiku infekčních komplikací u pacientů s termickým traumatem, byla použita kriteria ABA (Americká popáleninová asociace). Získaná data byla statisticky zpracována.Výsledky: Celkem bylo zařazeno 134 pacientů (44 žen). Průměrný věk pacientů v souboru byl 40,39 let (SD±22,17). Průměrné ABSI bylo 7,5 (SD±2,54), průměrný rozsah popálené plochy byl 30,49% TBSA (SD±20,14). Průměrná délka hospitalizace v den provedení studie byla 24,32 dní (SD±30,64). Infekční komplikace byly zjištěny u 92 pacientů (68,7%). Celkem 76 pacientů (56,7%) splňovalo kritéria pro infekci popálené plochy, 26 pacientů (19,4%) pro infekci krevního řečiště, 21 pacient