Analýza chaperonového systému Hsp70/Hsp90 v nádorových buňkách - Růčková, Eva; Vojtěšek, Bořivoj, 1960-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2014)
Zvýšená aktivita chaperonového systému je charakteristickým znakem nádorových buněk, avšak způsob regulace jeho aktivity dosud není detailně objasněn. Činnost chaperonu Hsp90 je řízena mimo jiné interakcemi s ko-chaperony, a proto jsme u nádorových buněčných linií a u panelu kolorektálních nádorů stanovovali úroveň exprese Hsp70, Hsp90 a ko-chaperonů HOP a CHIP. Následně jsme analyzovali souvislost jejich exprese s aktivitou chaperonového systému. Z našich výsledků vyplývá, že exprese chaperonů Hsp70 a Hsp90 a ko-chaperonu HOP je, na rozdíl od ko-chaperonu CHIP, regulována obdobnými stimuly. Jejich exprese je po inhibici Hsp90 indukována transkripčním faktorem HSF1 a v neproliferujících buňkách je exprese těchto proteinů snížena. Transkripce ko-chaperonu CHIP je na HSF1 nezávislá a v nedělících se buňkách je jeho hladina stabilní nebo mírně zvýšená. U pacientů s kolorektálním karcinomem jsme pozorovali zkrácení mediánu přežití v případě vyšší exprese Hsp70 a vyššího poměru hladin ko-ch
Activation of the chaperone system is a characteristic of cancer cells, however the mechanism of such upregulation is not known yet. The regulation of chaperone activities involves their interactions with co-chaperones; therefore we investigated the expression of Hsp70, Hsp90 and their co-chaperones HOP and CHIP in cancer cell lines and primary cancers. We confirmed that transcription of Hsp70, Hsp90 and HOP is activated by HSF1 after Hsp90 inhibition, while we observed no response to this transcription factor in the case of CHIP. On the contrary non-proliferating cells expressed lower levels of Hsp70, Hsp90 and HOP and higher CHIP levels compared to proliferating cells. In a panel of colorectal cancer samples, increased expression of Hsp70 and an increased ratio of HOP to CHIP were associated with decreased median survival. These data are in keeping with proposed tumor suppressor properties of CHIP, while over-expression of HOP may contribute to enhanced Hsp90 activity and stabilizati
Vedoucí práce: Bořivoj Vojtěšek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: disertace; dissertations; HSP70 Heat-Shock Proteins; HSP90 Heat-Shock Proteins; Molecular Chaperones; fosforylace bílkovin; karcinogeneze; ko-chaperoy; molekulární chaperony; nádorové buňky; proteiny tepelného šoku HSP70; proteiny tepelného šoku HSP90; transkripční faktor HSF1; cancer cells; carcinogenesis; co-chaperones; protein phosphorylation; transcription factor HSF1