Analýza chaperonového systému Hsp70/Hsp90 v nádorových buňkách - Růčková, Eva (2014)
Zvýšená aktivita chaperonového systému je charakteristickým znakem nádorových buněk, avšak způsob regulace jeho aktivity dosud není detailně objasněn. Činnost chaperonu Hsp90 je řízena mimo jiné interakcemi s ko-chaperony, a proto jsme u nádorových buněčných linií a u panelu kolorektálních nádorů stanovovali úroveň exprese Hsp70, Hsp90 a ko-chaperonů HOP a CHIP. Následně jsme analyzovali souvislost jejich exprese s aktivitou chaperonového systému. Z našich výsledků vyplývá, že exprese chaperonů Hsp70 a Hsp90 a ko-chaperonu HOP je, na rozdíl od ko-chaperonu CHIP, regulována obdobnými stimuly. Jejich exprese je po inhibici Hsp90 indukována transkripčním faktorem HSF1 a v neproliferujících buňkách je exprese těchto proteinů snížena. Transkripce ko-chaperonu CHIP je na HSF1 nezávislá a v nedělících se buňkách je jeho hladina stabilní nebo mírně zvýšená. U pacientů s kolorektálním karcinomem jsme pozorovali zkrácení mediánu přežití v případě vyšší exprese Hsp70 a vyššího poměru hladin ko-ch