Limitující a inhibující faktory bakteriální oxidace anorganických sirných látek - Omesová Pokorná, Blanka (2014)
Práce se zabývá různými aspekty biooxidace síry bakterií Acidithiobacillus ferrooxidans. Výsledky mají souvislost s činností bakterie v biotechnologii a biogeochemických procesech. V růstové kultuře byla studována variabilita vybraných kinetických konstant biooxidace síry, jež zásadně ovlivňují celý bioproces: výtěžek biomasy na síře (YX/S) a maximální rychlost oxidace síry (v). Výsledky získané z mnoha kultur a během dlouhého období prokázaly vysokou variabilitu těchto konstant, bez vzájemné korelace. Příčina není známa, tento výsledek se však úzce týká konstrukce kinetických modelů bakteriální oxidace síry a vede k obezřetnosti v pohledu na obecnou platnost těchto konstant. Bakterie vyvíjejí aktivitu často i v nerůstových podmínkách, kdy biooxidace síry odpovídala kinetice Michealise a Mentenové. Zde se variabilita „biokonstant“ studovala u Michaelisovy konstanty pro síru (Km) a maximální rychlosti oxidace síry. Bylo zjištěno, že Km je závislá na koncentraci buněk a fyziologickém sta