Předsudky nelékařských zdravotnických pracovníků v interakci se seniory - Kavalcová, Jindřiška (2014)
Příjmení a jméno autorky: Kavalcová Jindřiška Instituce: Lékařská fakulta, Masarykova univerzita Brno Název práce: Předsudky nelékařských zdravotnických pracovníků v interakci se seniory Vedoucí práce: Mgr. et Mgr. Jitka Dresslerová Počet stran: 106 Počet příloh: 4 Rok obhajoby: 2014 Klíčová slova: ageismus, senior, nelékařský zdravotnický personál, interakce. Diplomová práce zjišťuje míru znalostí o výskytu ageismu u nelékařských zdravotnických pracovníků a míru výskytu prvků ageismu v jejich chování. Práce staví na kvantitativním průzkumném šetření závislostí mezi vzděláním respondentů a mírou znalostí o ageismu a rozdíly mezi věkem a praxí ve vztahu k jeho výskytu. Teoretická část stručně shrnuje problematiku stáří, stárnutí, problematiku ageismu a interakce ve vztahu k seniorům. Empirické šetření obsahuje analýzu a interpretaci dat, které poskytuje informace o existenci závislosti mezi nejvyšším dosaženým vzděláním respondentů a mírou znalostí o ageismu a zamítá rozdíl mezi vybran