Umělecký text v didaktickém aparátu čítanek pro primární školu - Lavičková, Hana, 1986- (2014)
Disertační práce se věnuje problematice rozvíjení komunikačního pojetí literárního vzdělávání v primární škole prostřednictvím analýzy didaktického aparátu čítanek ve smyslu jeho směřování k naplnění přímé práce žáků s uměleckými texty zařazenými do čítanek. Cílem práce je pomocí obsahové analýzy podob zadání didaktického aparátu čítanek 2 ucelených čítankových řad (celkem 8 čítanek určených pro 2. - 5. ročník primární školy) na vzorku 3450 otázek, úkolů a námětů k činnostem určeným k práci žáků zjistit, do jaké míry se didaktický aparát čítanek vztahuje k přímé práci žáků s uměleckým textem, který považujeme za vlastní obsah komunikačně pojaté literární výchovy v primární škole. V teoretické části práce se nejprve zabýváme kontextem řešené problematiky. Věnujeme se proměnám v pojetí literárního vzdělávání v primární škole od počátků do současnosti s důrazem na literárně-didaktické, literárně-teoretické, kurikulární a pedagogické souvislosti, přičemž představujeme konceptualizaci pojmů