Nucleases in DNA repair - Chavdarova, Melita (2014)
Abstrakt DNA dvouřetězcové zlomy patří k nejvíce škodlivým a mutagenním poškozením DNA, které mohou mít za následek závažné chromosomové aberace, zastavení buněčného cyklu a buněčnou smrt. V buňkách se proto vyvinuly dva hlavní mechanismy na opravu těchto poškození: nehomologické spojování konců (NHEJ) a homologní rekombinace (HR). K účinné opravě dvouřetězcových zlomů je nutná přítomnost enzymů, které mají nukleázovou, příp. helikázovou aktivitu, a jejichž funkce je přísně regulována. Většina nukleáz může interagovat s dalšími DNA opravnými proteiny, které je poté pomáhají transportovat na místo poškozené DNA nebo stimulují jejich aktivitu. Funkce nukleáz při opravě DNA je dále regulována pomocí post-translačních modifikací (např. fosforylací nebo sumoylací). Tato práce se zaměřuje na studium protein-proteinových interakcí a vlivu sumoylace na roli nukleáz při opravě DNA.