Comparative and Functional Analysis of Treponema pallidum a Leptospira biflexa genomes; Insights into the Unique Biology of Spirochetes - Pětrošová, Helena; Šmajs, David, 1969-; Masarykova univerzita. Biologický ústav (2014)
Treponema pallidum ssp. a Leptospira ssp. jsou bakterie patřící do rodiny spirochét. V obou skupinách lze nalézt významné lidské patogeny (původce syfilis a leptospirózy). Cílem této práce bylo identifikovat rozdíly mezi jednotlivými kmeny T. pallidum, a definovat genetické determinanty přispívající k toleranci k toxickým látkám v rodu Leptospira. Celogenomová sekvence tří kmenů T. pallidum (Mexico A, Nichols a SS14) byla určena s velmi vysokou přesností. Dvě skupiny syfilitických kmenů byly definovány pomocí komparativní genomové analýzy, a byl popsán vliv horizontálního přenosu genů na evoluci T. pallidum. Dále bylo definováno 29 genů, které se podílejí na toleranci k toxickým látkám u L. biflexa. Tato práce přináší první důkazy o horizontálního přenosu genů mezi jednotlivými kmeny T. pallidum. Rovněž tolerance k toxickým látkám byla definována poprvé v rámci rodu Leptospira. Většina (62%) identifikovaných genů je konzervována i v patogenních kmenech, a proto lze výsledky této práce
Treponema pallidum ssp. and Leptospira ssp. are bacteria belonging to the phylum of Spirochetes, and both genera comprise important human pathogens that can cause the diseases syphilis (Treponema) and leptospirosis (Leptospira). The work described in this thesis aimed to identify differences between individual T. pallidum strains at the nucleotide level and to identify mechanism that may be contributing to antibiotic resistance in Leptospira species. Three high quality genome sequences of T. pallidum strains Mexico A, Nichols and SS14 strains were completed. Comparative genome analysis revealed two groups of syphilis causing strains and probable influence of a horizontal gene transfer on the evolution of T. pallidum strains. Additionally, 29 genes contributing to tolerance for toxic compounds were defined in L. biflexa. Horizontal gene transfer was described between T. pallidum subspecies for the first time. Moreover, this work was the first to gauge the Leptospira tolerance for toxic
Vedoucí práce: David Šmajs
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2014
Keywords: antibakteriální látky; bakteriální léková rezistence; celogenomové sekvenování; ethidium; leptospiry; toxické látky; Treponema pallidum; whole genome sequencing; Leptospira; toxic substances; Anti-Bacterial Agents; Drug Resistance, Bacterial; Ethidium; disertace; dissertations