Comparative and Functional Analysis of Treponema pallidum a Leptospira biflexa genomes; Insights into the Unique Biology of Spirochetes - Pětrošová, Helena (2014)
Treponema pallidum ssp. a Leptospira ssp. jsou bakterie patřící do rodiny spirochét. V obou skupinách lze nalézt významné lidské patogeny (původce syfilis a leptospirózy). Cílem této práce bylo identifikovat rozdíly mezi jednotlivými kmeny T. pallidum, a definovat genetické determinanty přispívající k toleranci k toxickým látkám v rodu Leptospira. Celogenomová sekvence tří kmenů T. pallidum (Mexico A, Nichols a SS14) byla určena s velmi vysokou přesností. Dvě skupiny syfilitických kmenů byly definovány pomocí komparativní genomové analýzy, a byl popsán vliv horizontálního přenosu genů na evoluci T. pallidum. Dále bylo definováno 29 genů, které se podílejí na toleranci k toxickým látkám u L. biflexa. Tato práce přináší první důkazy o horizontálního přenosu genů mezi jednotlivými kmeny T. pallidum. Rovněž tolerance k toxickým látkám byla definována poprvé v rámci rodu Leptospira. Většina (62%) identifikovaných genů je konzervována i v patogenních kmenech, a proto lze výsledky této práce