Městská teritorialita na příkladu města Brna - Osman, Robert (2014)
Disertační práce se zabývá tématem městské teritoriality. Jejím cílem není popsat obecné principy vzniku a fungování teritoriálního chování lidí v městském prostoru, ale popsat jakých významů může nabývat teritoriální zkušenost zcela konkrétních osob v dnešním městě. Takové pojetí pak vyžaduje ryze empirický přístup, kdy v souladu s principy zakotvené teorie není význam teritoriality dopředu dán, ale teprve hledán. Městská teritorialita je tak na počátku práce uchopena na té nejobecnější úrovni jako vztah člověka s městským prostředím. Konkrétní podoba teritoriality vychází ze zkušenosti pěti osob narozených v druhé polovině sedmdesátých let s diagnostikovanou svalovou dystrofií využívajících pro realizaci svých každodenních aktivit elektrický invalidní vozík. Práce vychází z principů zakotvené teorie a využívá celou paletu výzkumných metod - semistrukturované rozhovory, mentální mapy, segmentovaného určování polohy technologií GPS a zúčastněné pozorování. K rozkrytí co možná nejširší