Záchyt Bordetella pertussis v klinickém materiálu metodou PCR - Zelinková, Kateřina (2014)
Bordetella pertussis je původcem černého kašle - pertuse. I přes zavedené očkování se onemocnění vyskytuje i v dnešní době, jak u dospělých pacientů, tak i u dětí. Průkaz etiologického agens spočívá v přímém průkazu (kultivace, molekulárně biologické metody) i v nepřímém průkazu (detekce protilátek). V práci bude zhodnocen přínos metody PCR (polymerázová řetězová reakce) ke klinické diagnostice.