Nanostructured surfaces for electrochemical immunosensors - Švábenská, Eva (2014)
V posledních 20 letech jsme díky větší propojenosti se světem zahrnováni jak informacemi tak i reálnou hrozbou použití a zneužití biologických látek jako jsou mikroorganismy a toxiny proti veřejnosti. Aby se následky takového zneužití daly minimalizovat, je potřeba rychle identifikovat, co vlastně bylo použito. K tomuto účelu se vyvíjí různé detekční a identifikační přístroje. Jedním z cílů této dizertační práce bylo i otestovat jeden z takových přístrojů při testech simulující reálné podmínky. Tato disertační práce měla několik cílů. Prvním z nich byla připrava vylepšených imunosensitivních vrstev pro amperometrický biosensor a jejich hodnocení pomocí cyklické voltametrie s využitím redoxních prob a amperometrie. Dalším bylo testování a výběr vhodných specifických protilátek pro modelové mikroorganismy. Jako modelové organismy byli použity Bacillus atrophaeus, Escherichia coli a Francisella tularensis LVS, které jsou běžnou laboratorní kulturou nebo simulantem / kmenem s omezenou nebe