Střídavá výchova - Trávníček, Milan, 1985- (2014)
Rigorózní práce se zabývá současnou platnou právní úpravou střídavé výchovy v zákoně o rodině a právní úpravou střídavé péče v novém občanském zákoníku, který nabývá účinnosti dne 1. 1. 2014. Provádí komparaci těchto právních úprav a uvádí, k jakým dochází změnám. Práce dává analýzou těchto právních úprav odpověď na otázku, zda dosavadní judikatura obecných soudů a Ústavního soudu bude vodítkem pro rozhodování i po účinnosti nového občanského zákoníku. Dále rozebírá právní úpravu střídavé výchovy ve Francouzské republice a ve Slovenské republice a poukazuje na odlišnosti v těchto zahraničních právních úpravách. Na základě srovnání české a zahraniční právní úpravy uvádí úvahy de lege ferenda. Práce si klade za cíl definovat jednotlivé faktory, které mohou ovlivnit vhodnost nařízení střídavé výchovy, a formulovat doporučení pro rozhodování ve věcech střídavé výchovy, a to především na základě rozboru relevantní judikatury českých soudů a prostřednictvím inspirace ze zahraničí. Závěrem se práce zabývá statistickými daty v České republice a v zahraničí, srovnává je a odpovídá na otázku, co je pravděpodobně příčinnou vyššího svěřování dětí do střídavé výchovy v zahraničí.