Určení vlastnictví - Kostík, Radim (2014)
Disertační práce se zabývá určením vlastnictví jako způsobu ochrany vlastnického práva. Jde o doplňující právní prostředek ochrany tohoto absolutního práva vedle tzv. vlastnických žalob, jejichž koncept byl vypracován již v římském právu. Určení vlastnictví se lze domáhat tam, kde právní postavení vlastníka je nejisté a do subjektivního práva nebylo ještě zasaženo. Tato nejistota má být odstraněna prostřednictvím soudní deklarace práva či právního vztahu. Určení vlastnictví má význam zejména ve vztahu k evidenci vlastnického práva v katastru nemovitostí. Uvedený způsob ochrany mohou užít též spoluvlastníci, dědici či manželé. Jedná se o obecný způsob ochrany vlastnictví, v případě, že se lze domáhat svého práva pomocí speciálních právních předpisů, nemá zde tento obecný právní nástroj místo.