Monitorování příjmu stravy při emetogenní chemoterapii - Krčková, Kateřina (2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou emetogenní chemoterapie a jejím vlivem na příjem stravy u pacientů s nemalobuněčným karcinomem plic. V teoretické části jsou poznatky o nádorovém onemocnění plic, možnostech léčby nemalobuněčného plicního karcinomu se zaměřením na protinádorovou chemoterapii a nežádoucích účincích spojených s léčbou. Větší část práce je věnována nevolnosti a zvracení vyvolané chemoterapií, možným následkům pro pacienta a prevenci tohoto nežádoucího účinku. Pozornost je věnována i nutriční podpoře onkologického pacienta. Praktická část zkoumá vliv emetogenní chemoterapie na příjem stravy pacientů, změnu jejich stravovacích zvyklostí v průběhu chemoterapeutické léčby a vliv na nutriční stav nemocných.