Postnatal transmission of immunity from a mother to her offspring in pigs - Hlavová, Karolina, 1984- (2014)
Tato disertační práce je zaměřena na studium postnatálního přenosu mateřské imunity na narozené mládě prostřednictvím kolostra a mléka. Hlavní složky kolostra a mléka zajišťující imunitní ochranu kojeného mláděte jsou protilátky, nespecifické humorální složky (antimikrobiální látky, cytokiny, růstové faktory) a buňky imunitního systému. V rámci disertační práce jsou řešeny otázky fenotypu lymfocytů v kolostru, prostupu kolostrálních/laktogeních antigenně specifických protilátek a buněk do organismu mláděte a posílení kolostrální/laktogení imunity pomocí vakcinace matek. Fenotypizace buněk byla provedena pomocí průtokové cytometrie a bylo zjištěno, že v kolostru se z lymfocytárních subpopulací vyskytují převážně CD8 pozitivní buňky (cytotoxické T lymfocyty, dvojitě pozitivní CD4+CD8+ T lymfocyty a CD8+ gama delta T lymfocyty). Přenos specifické imunity byl studován pomocí modelového antigenu Keyhole Limpet Hemocyanin (KLH). Bylo prokázáno, že KLH- specifické protilátky z kolostra penetr