Struktura a vybrané funkce chromatinu jako markerů pro klinickou praxi - Legartová, Soňa (2014)
Dizertačná práca sa skladá z vybraných publikácii. Prvá publikácia sa venuje problematike jadrovej laminy. Laminy typu A a C sú intermediálne filamenty, ktoré sú zodpovedné za udržovanie celistvosti a tvaru jadra bunky. Na základe získaných výsledkov predpokladáme, že invaginácie laminov typu A/C do vnútorného priestoru jadra slúžia ako kanály na prepravu regulačných molekúl k miestam ich pôsobenia. Pomocou fluorescenčne značených proteínov a imunofluorescencie sme ukázali, že laminové kanály typu A asociujú s proteínmi jadierka ako je fibrilarín, UBF1 a ďalej s ohniskami proteínu HP1β, PcG telieskami a oblasťami genómu podieľajucimi sa na opravách DNA. Podobné asociácie sme zistili aj medzi laminmi typu A/C a pórmi bunkového jadra, proteínmi LAP2α či PML telieskami. Uvedené asociácie boli pozorované nielen v bunkách MEFs a iMEFs ale aj v pluripotentných mES a hES bunkách. Naše zistenia naznačujú, že invaginácie laminov, do priestorov bunkového jadra, sa prostredníctvom asociácii s rôz