Výzkum nových metod v chovech čmeláků - Votavová, Alena, 1983- (2014)
Práce je věnována 5 základním aspektům laboratorního chovu čmeláků. První část je zaměřena na alternativní stimulačními metody. Nejlépe se osvědčil vyplněný samčí kokon, nicméně ačkoliv byl královnami dobře přijímán, což se projevilo inkubací, nevedlo to ke spuštění kladení vajíček. Neosvědčila se ani přítomnost dělnice a jiné královny, pokud samičkám nebyl dovolen fyzický kontakt. Druhá část popisuje testování potravních doplňků používaných u včel medonosných. Ačkoliv některé doplňky byly přijímány, vykazovaly spíše negativní efekt na dochování potomstva či jeho velikost. Třetí část se zabývá změnami ve složení tukového tělesa královen v 6 životních stádiích. Nejvyšší obsah tuku byl nalezen u královen před hibernací, farátních a vylíhnutých, zatímco nejvyšší obsah glykogenu byl detekován u královen před i po hibernaci a u královen farátních. Čtvrtá část práce zkoumá možnost využití lanthanoidů pro sledování distribuce potravy v čmeláčím hnízdě. Čmeláci cukerný roztok s lanthanoidy bez