Kvalita života jedincov s kolostómiou - Miklánková, Radka (2014)
Bakalárska práca je zameraná na kvalitu života jedincov s kolostómiou. Svojím obsahom je rozdelená do dvoch celkov. Prvý (teoretický) celok popisuje problematiku kvality života (definícia, história kvality života, hodnotiace a meracie techniky kvality života z pohľadu kolostómie) a kolostómie (významné historické fakty o kolostómii v kocke, typy kolostómií, indikácie k vytvoreniu kolostómie, predoperačná a pooperačná ošetrovateľská starostlivosť o pacienta, komplikácie spojené so založením kolostómie, ošetrovateľská starostlivosť o stomického pacienta a vybrané problematické oblasti zo života jedinca s kolostómiou. Druhý (empirický) celok vychádza z teoretickej časti a je založený na zmapovaní vybraných bio-psycho-sociálnych problematických oblastí kvality života jedincov s kolostómiou pomocou kvantitatívnej prieskumnej metódy dotazníkového šetrenia (dotazník vlastnej konštrukcie doplnený o štandardizovaný dotazník Stoma-QOL).