Starostlivosť o novorodencov s rázštepom pery a podnebia - Miklánková, Erika (2014)
Bakalárska práca je zameraná na starostlivosť o novorodencov s rázštepom pery a podnebia. Je rozdelená do dvoch celkov: teoretický a empirický. Teoretická časť je zameraná na problematiku nesyndrómových rázštepových chýb pery a podnebia a starostlivosť matky o dieťa s touto vývojovou chybou. Zaoberá sa príčinou vzniku orofaciálných chýb, ich výskytom a diagnostikou v prenatálnom období. Popisuje kompletnú starostlivosť multidisciplinárnym týmom odborníkov o dieťa z rázštepom pery a podnebia. Empirická časť vychádza z teoretického celku a zobrazuje retrospektívne štúdie, ktoré prebehli v Detskej nemocnici na Pediatrické klinike, oddelení 56.Mapujevybrané demografické údaje o deťoch s rázštepom pery a podnebia a analyzuje diagnostiku a pooperační starostlivosť o tieto deti.