Vliv spinálního poškození na sexualitu jedince - Přecechtělová, Kateřina (2014)
Bakalářská práce nabízí pohled na problematiku osob se spinálním postižením a jejich subjektivního hodnocení partnerství a sexuality s odstupem času po úrazu. Teoretická část obsahuje charakteristiku tělesného postižení, poranění páteře a míchy a také vliv spinálního postižení na jednotlivé oblasti lidského života. Je věnována především partnerství a sexualitě u lidí po poranění míchy. Empirická část je zaměřena na hodnocení spokojenosti jedinců po poranění míchy v oblasti partnerských vztahů. Rovněž se zabývá informovaností osob s míšní lézí o odlišnostech v partnerských vztazích a sexualitě. Další oblastí zkoumání bylo zjistit, jakým způsobem jedinci se spinálním postižením vnímají a prožívají svou sexualitu. Empirická část byla zpracována kvalitativní metodou. Sběr dat probíhal formou polostrukturovaného rozhovoru doplněného o pozorování