MALDI-TOF MS v typizaci environmentálně a potravinářsky významných bakterií - Teshim, Andrea (2014)
Hmotnostní spektrometrie se již téměř tři desetiletí řadí mezi techniky, které pro analýzu mikroorganizmů poskytují specifické výstupy. Hmotnostní spektra jsou detailními fingrprinty analyzovaného vzorku, a to dokonce při nanomolové koncentraci analytu. Řada současných studií moderní se věnuje posouzení aplikovatelnosti a diskriminačních schopností techniky MALDI TOF MS (hmotnostní spektrometrie s laserovou desorpcí a ionizací za účasti matrice s průletovým analyzátorem) pro kategorizaci, diferenciaci, identifikaci a typizaci bakterií. Velkou výhodou MALDI-TOF MS v mikrobiologii je nízká pracnost, vysoká specifita a rychlost analýz, automatizovatelnost a komplementarita s jinými metodami, což jí zajišťuje čelní místo v postupech polyfázové taxonomie. Předložená dizertační práce je koncipována jako soubor komentovaných publikovaných prací již tištěných; poslední přiložená publikace je revidovanou verzí v recenzním řízení. Dizertační práce se zaměřila na aplikovatelnost MALDI-TOF MS pro