Taxonomie kultivovatelných psychrotrofních prokaryot z vodních ekosystémů - Kosina, Marcel (2014)
Předkládaná práce uvádí do taxonomické problematiky jednoho z nejběžněji se vyskytujících taxonů - rodu Pseudomonas. Zástupci tohoto velmi adaptabilního rodu, kteří osídlují nejrůznější prostředí, jsou významnou kultivovatelnou složkou vzorků pocházejících z jeskyní, a to nejen vzorků vody, ale i sekundarních depozitů (speleotém). Pozornost byla zúžena na charakterizaci kmenů Pseudomonas spp. izolovaných právě ze vzorků speleotém z jeskyní České a Slovenské republiky, a ze vzorků pocházejících z ostrova Jamese Rosse (Antarktida). Izolované kmeny byly charakterizovány polyfázovým taxonomickým přístupem s využítím fenotypových metod jako je biotypizace, SDS-PAGE, MALDI-TOF MS, či metod genotypových založených především na sekvenování konzervativních genů rrs, rpoB a rpoD, DNA-DNA hybridizaci, ale i ribotypizaci. Výsledkem nebyla jen rozsáhlá charakterizace izolovaných kultur, ale také druhová identifikace a popis nových taxonů.