Separation methods and mass spectrometry applications - Pamreddy, Annapurna (2014)
Předkládaná disertační práce se zabývá některými aplikacemi hmotnostní spektrometrie v analytické chemii, jmenovitě: (i) stanovením antibiotik metodou LC-MS/MS po jejich předchozí extrakci z pevných organických vzorků a (ii) aplikacemi MALDI - a LDI-TOF-MS v analýze povrchu křemíkových waferů, identifikaci klastrů a analýze organických látek. Byl vyvinut nový selektivní a robustní postup stanovení vybraných antibiotik (tetracyklinů a sulfonamidů) v biologických vzorcích extrakcí kapalinou za zvýšeného tlaku (pressurized liquid extraction, PLE) a kapalinovou chromatografií spojenou s tandemovou hmotnostní spektrometrií (LC-MS/MS). Antibiotika byla extrahována metodou PLE a získané extrakty byly přečištěny extrakcí pevnou fází (solid phase extraction, SPE). Dále byla provedena identifikace a kvantifikace sledovaných látek metodou LC-MS/MS v módu multiple reaction monitoring (MRM) s vysokými hodnotami výtěžnosti (recovery). Metoda byla aplikována na analýzu reálných vzorků z odebraných z