Study of thermodynamic, kinetic and analytical properties of tetraazamacrocyclic ligand derivatives - Vaněk, Jakub; Lubal, Přemysl, 1970-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2014)
Cílem této disertační práce bylo studium makrocycklických komplexů iontů přechodných kovů a lanthanoidů, které se využívají v medicíně k diagnostickým a terapeutickým účelům. Byly studovány kinetické a termodynamické vlastnosti těchto komplexů, pro posouzení jejich stability za in vivo podmínek. Právě kinetická stabilita a inertnost těchto komplexů je klíčovým hodnotícím faktorem pro jejich potenciální praktické využití. Dále byly studovány lanthanoidové komplexy s makrocyklickými ligandy a bylo navrženo jejich analytické využití pro stanovení iontů kovů a biologicky významných aniontů. Výsledky práce budou použity pro návrh struktury nových analogů makrocyklických ligandů, resp. nových bifunkčních chelátů a pro vývoj citlivých senzorů na bázi makrocyklických komplexů.
The goal of the work presented in this thesis was the study of macrocyclic complexes of transition metal and lanthanide ions that are used as diagnostic and therapeutic tools in medicine. Kinetic and thermodynamic properties of these complexes were studied in order to judge their stability in vivo. The kinetic stability and inertness are the key evaluating factors for their potential practical use. Furthermore, the lanthanide complexes with macrocyclic ligands were studied and the analytical application for the determination of metal ions and biologically significant anions was proposed. The results of this work can be utilized for design of new macrocyclic ligand analogs, new bifunctional chelating agents and for the development of sensitive macrocycle based sensors.
Vedoucí práce: Přemysl Lubal
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: kinetika; komplexní sloučeniny; lanthanoidy; luminiscenční spektroskopie; makrocyklické ligandy; měďnatý ion; molekulární absorpční spektroskopie; Copper(II) ion; kinetics; lanthanides; luminescence spectroscopy; macrocyclic ligands; molecular absorption spectroscopy; Coordination Complexes; disertace; dissertations