Study of thermodynamic, kinetic and analytical properties of tetraazamacrocyclic ligand derivatives - Vaněk, Jakub (2014)
Cílem této disertační práce bylo studium makrocycklických komplexů iontů přechodných kovů a lanthanoidů, které se využívají v medicíně k diagnostickým a terapeutickým účelům. Byly studovány kinetické a termodynamické vlastnosti těchto komplexů, pro posouzení jejich stability za in vivo podmínek. Právě kinetická stabilita a inertnost těchto komplexů je klíčovým hodnotícím faktorem pro jejich potenciální praktické využití. Dále byly studovány lanthanoidové komplexy s makrocyklickými ligandy a bylo navrženo jejich analytické využití pro stanovení iontů kovů a biologicky významných aniontů. Výsledky práce budou použity pro návrh struktury nových analogů makrocyklických ligandů, resp. nových bifunkčních chelátů a pro vývoj citlivých senzorů na bázi makrocyklických komplexů.