Obezita a její vliv na degenerativní onemocnění kloubů a páteře - Hegerová, Olga; Kyasová, Miroslava, 1960-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2014)
Bakalářská práce se zabývá obezitou a jejím vlivem na degenerativní onemocnění kloubů a páteře. Teoretická část popisuje problematiku obezity a její zdravotní komplikace se zaměřením na degenerativní onemocnění kloubů a páteře. V praktické části jsou prezentovány výsledky výskytu nadváhy a obezity u pacientů v ortopedické ambulanci. Dále zájem pacientů o informace týkající se obezity, výskyt artrózy nosných kloubů a bolestí zad v souvislosti s degenerativním onemocněním páteře.
The bachelor´s thesis deals with obesity and its influence on degenerative diseases of joints and the spine, The theoretical part describes the problems of obesity and its medical complications focusing on the degenerative diseases of joints and the spine. The practical part deals with the occurence of overweight and obesity among the patients in the orthopaedic surgery. It also describes how the patients are interested in the information about obesity and the incidence of arthrosis of supporting joints and the relation between backache and degenerative diseases of the spine.
Vedoucí práce: Miroslava Kyasová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2014
Keywords: obezita -- komplikace; osteoartróza; Obesity; Osteoarthritis; bakalářské práce; bachelor's theses