Ukrajinci v České republice a jejich znalosti v oblasti první pomoci - Stelmaščuková, Jana (2014)
Bakalářská práce zjišťuje a ověřuje znalosti v oblasti první pomoci u cizinců - Ukrajinců, kteří žijí a pracují na území České republiky. Teoretická část je věnována aspektům života Ukrajinců v České republice, první pomoci a vybraným stavům ohrožující život či zdraví. V empirické části jsou analyzována a interpretována získaná data z dotazníkového šetření, která mapují teoretické znalosti Ukrajinců z první pomoci poskytované dospělým. Dále zjišťují vliv jazykové bariéry při komunikaci se složkami integrovaného záchranného systému České republiky, vliv jazykové bariéry při získávání informací o první pomoci, zda o tyto informace mají Ukrajinci zájem, zda vědí kde, je hledat a zda by se chtěli v dané problematice dále vzdělávat.