Vegetácia Čachtického hradného vrchu na západnom Slovensku - Slováková, Nina (2014)
V této bakalářské práci se věnuji výzkumu travinobylinné vegetace Čachtického hradního vrchu. Studovaná oblast se nachází na západním Slovensku, v Chráněné krajinné oblasti Malé Karpaty. Čachtický hradní vrch je vyhlášen Národní přírodní rezervací, kde platí 4. stupeň ochrany. Z nelesních biotopů jsou významná xerotermní spoločenstva na dolomitickém podloží. Cílem práce je podat přehled o vegetaci a zaznamenat její druhové složení pomoci fytocenologických snímků. Byly fytocenologicky charakterizovány vegetační typy z třídy Festuco-Brometea a Molinio-Arrhenatheretea. Skupiny snímků byly srovnány pomocí ordinace. Na daném území byly zaznamenány výskyty několika chráněných a vzácných druhů rostlin. Součástí práce jsou též charakteristiky přírodních poměrů a historie botanického výzkumu.