Parasitic nematodes (Nematoda) of selected cold-blooded vertebrates - yystematics, taxonomy, morphology - Mašová, Šárka, 1983- (2014)
Předkládaná práce se zabývá popisy či redeskribcemi a taxonomií parazitických hlístic vybraných studenokrevných obratlovců z Afriky (Senegal, Keňa, Súdán). Většina vzorků pochází ze sladkovodních ryb, ale práce obsahuje i části zabývající se plazími hlísticemi. V této dizertaci byla studována detailní morfologie vybraných druhů hlístic [Cithariniella khalili Petter, Vassiliadès et Troncy, 1972; Multicaecum heterotis Petter, Vassiliadès et Marchand, 1979; Procamallanus (Procamallanus) sp.; P. (P.) laeviconchus (Wedl, 1862); Mexiconema africanum Moravec, Jirků, Charo-Karisa et Mašová, 2009; Dujardinascaris madagascariensis Chabaud et Caballero, 1966; Parapharyngodon micipsae (Seurat, 1917); P. echinatus (Rudolphi, 1819)] za použití různých metod světelné a elektronové mikroskopie. Hlístice druhů Parapharyngodon echinatus, D. madagascariensis and M. heterotis byly determinovány a charakterizovány také molekulárními technikami. U vybraných studovaných hlístic byly rozšířeny znalosti o jeji