Regulace pozemní dopravy místní samosprávou - Hejč, David, 1986- (2014)
Rigorózní práce se věnuje problematice lokální regulace pozemní dopravy, kterou vykonávají územně samosprávné celky. Lokální regulací pozemní dopravy se přitom pro účely této práce rozumí taková činnost obcí, která směřuje k řízení dopravní situace na konkrétních úsecích pozemních komunikací a ostatních (neveřejných) cest. Práce se zabývá jak vrchnostenskou tak nevrchnostenskou činností obcí v této oblasti, včetně specifiky ochrany subjektivních práv osob jí dotčených. Po úvodu následuje kapitola věnující se významu a důsledkům pozemní dopravy na společnost, zejména v území obcí, s ohledem na jejich zájmy a zájmy jejich občanů. Dále se tato kapitola zaměřuje na pojem a obsahové vymezení veřejné správy na úseku lokální regulace pozemní dopravy. Následující kapitoly tvoří stěžejní část práce. Jsou věnovány jednak vrchnostenské a nevrchnostenské lokální regulaci pozemní dopravy obcí, a na ni navazujícím specifikům prostředků ochrany subjektivních práv zasažených danou regulací. V práci jsou průběžně řazeny komparativní poznámky z Velké Británie, které mohou být v mnohém pro právní úpravu České republiky inspirativní.