Užití komplexních čísel v kombinatorice - Juránek, Jakub (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá užitím komplexních čísel v kombinatorice. Jediné známější uplatnění komplexních čísel v kombinatorice je jejich užití při určování různých konečných součtů tvořených kombinačními čísly. Hlavním cílem práce je podat výklad dalších překvapivých užití. Práce je rozdělena do dvou kapitol. První kapitola se věnuje teoretickým poznatkům o komplexních číslech, zbytkových třídách a je zakončena několika speciálními tvrzeními, které se dále ukáží jako užitečné. Druhá kapitola pak podává výklad o užití komplexních čísel v kombinatorice, a to nejen v úlohách o konečných součtech kombinačních čísel, ale i v úlohách o počtech prvků ve zbytkových třídách a o pokrývání šachovnic.