Faktory ovlivňující juvenilní rozptyl rákosníka velkého (Acrocephalus arundinaceus) - Baslerová, Petra; Procházka, Petr, 1976-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2014)
Věrnost rodišti je u ptáků poměrně vzácným jevem, a to především u druhů migrujících na dlouhé vzdálenosti. Do rodné lokality se vrací jen malá část mladých ptáků, zatímco řada z nich se rozptýlí do okolí. Tato studie probíhala v letech 2008-2013, kdy bylo na Mutěnických a Hodonínských rybnících okroužkováno celkem 1117 mláďat rákosníka velkého (Acrocephalus arundinaceus). V následujících letech bylo na lokalitě zpětně odchyceno 120 těchto mláďat, a sice 73 samců a 47 samic. Testovala jsem, zda se liší věrnost rodné lokalitě mezi samci a samicemi. A zda načasování hnízda, počet sourozenců, status hnízda, roční parazitační zátěž a další ukazatele ovlivňovaly věrnost a juvenilní disperzní vzdálenosti mláďat. Prokázala jsem významný rozdíl v počtu věrných ptáků mezi samci a samicemi a značný vliv načasování hnízda a parazitační zátěže na věrnost mláďat rodné lokalitě. Mláďata z časnějších snůšek byla věrnější než mláďata z pozdějších snůšek a se zvyšující se parazitační zátěží v daných le
Natal philopatry is relatively rare phenomenon among birds, especially in long-distance migrants. It is known that a low number of young birds return to their natal site, while the number of them disperse to the surroundings. This study was carried out in 2008-2013, when 1117 nestlings of Great Reed Warbler (Acrocephalus arundinaceus) were ringed at the Mutěnice and Hodonín ponds. In subsequent years we re-captured 120 of these nestlings, namely 73 males and 47 females. I analyzed whether there was any difference between male and female natal philopatry. Further I analyzed whether laying date, number of siblings, mating status of the mother during nestling feeding, rate of annual parasitism pressure and other factors, affected natal philopatry and natal dispersal distances. I found significant difference between male and female natal philopatry. Laying date and rate of annual parasitism pressure had significant influence on natal philopatry. Nestlings from early broods were more prone
Vedoucí práce: Petr Procházka
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: hnízdiště; chování živočichů; rákosník velký; Acrocephalus arundinaceus; animal behavior; nests sides; master's theses