Faktory ovlivňující juvenilní rozptyl rákosníka velkého (Acrocephalus arundinaceus) - Baslerová, Petra (2014)
Věrnost rodišti je u ptáků poměrně vzácným jevem, a to především u druhů migrujících na dlouhé vzdálenosti. Do rodné lokality se vrací jen malá část mladých ptáků, zatímco řada z nich se rozptýlí do okolí. Tato studie probíhala v letech 2008-2013, kdy bylo na Mutěnických a Hodonínských rybnících okroužkováno celkem 1117 mláďat rákosníka velkého (Acrocephalus arundinaceus). V následujících letech bylo na lokalitě zpětně odchyceno 120 těchto mláďat, a sice 73 samců a 47 samic. Testovala jsem, zda se liší věrnost rodné lokalitě mezi samci a samicemi. A zda načasování hnízda, počet sourozenců, status hnízda, roční parazitační zátěž a další ukazatele ovlivňovaly věrnost a juvenilní disperzní vzdálenosti mláďat. Prokázala jsem významný rozdíl v počtu věrných ptáků mezi samci a samicemi a značný vliv načasování hnízda a parazitační zátěže na věrnost mláďat rodné lokalitě. Mláďata z časnějších snůšek byla věrnější než mláďata z pozdějších snůšek a se zvyšující se parazitační zátěží v daných le