Diferenční rovnice v ekonomii - Stanka, Petr (2014)
Cílem této bakalářské práce je popsat řešení vybraných ekonomických modelů, které využívají diferenční rovnice. Práce do hloubky studuje dva ekonomické modely, Samuelsonův model vývoje HDP a model zahraničního obchodu. K analýze těchto modelů je využito teorie řešení diferenčních rovnic druhého stupně a systémů lineárních diferenčních rovnic. Rozbor Samuelsonova modelu je úplný, v rozboru modelu zahraničního obchodu jsou stanoveny nutné a dostatečné podmínky pro řešení a rozebrány některé typové případy. Hlavním přínosem této práce by měl být kvalitativní rozbor Samuelsonova modelu, který se v ekonomickém světě používá dodnes.