Syntéza nových karbocyklických nukleosidových analogů - Černová, Lenka; Paruch, Kamil, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2014)
Nukleosidové analogy představují širokou třídu sloučenin. I poměrně malé modifikace cukerné nebo bazické části často vedou k signifikantní změně biologické aktivity. Tato bakalářská práce byla zaměřena na syntézu nových karbocyklických nukleosidových analogů, v nichž byla cukerná složka nahrazena cyklopentanovým skeletem, na který byly pomocí C-C vazby napojeny vybrané purinové bioisostery. Tato třída nukleosidových analogů je dosud velmi málo popsána v odborné literatuře a je pravděpodobné, že bude obsahovat sloučeniny s atraktivní biologickou aktivitou.
Nucleoside analogs represent a large class of compounds. Even seemingly minor changes of the sugar or base parts can lead to significant changes in biological activity. This thesis is focused on the synthesis of new carbocyclic nucleoside analogs in which the sugar part is replaced by the cyclopentane skeleton bearing selected purine bioisosteres attached via C-C bond. This class of compounds is quite sporadically documented in the literature and it is likely that it will contain substances possessing attractive biological activity.
Vedoucí práce: Kamil Paruch
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: karbocyklické nukleosidové analogy; nukleosidy; nukleotidy; nukleové kyseliny; protinádorová léčiva; puriny; pyrazolo[1,5-a]pyrimidin; anticancer drugs; carbocyclic nucleosides; nucleic acids; nucleosides; nucleotides; purines; pyrazolo[1,5-a]pyrimidine; bakalářské práce