Syntéza nových karbocyklických nukleosidových analogů - Černová, Lenka (2014)
Nukleosidové analogy představují širokou třídu sloučenin. I poměrně malé modifikace cukerné nebo bazické části často vedou k signifikantní změně biologické aktivity. Tato bakalářská práce byla zaměřena na syntézu nových karbocyklických nukleosidových analogů, v nichž byla cukerná složka nahrazena cyklopentanovým skeletem, na který byly pomocí C-C vazby napojeny vybrané purinové bioisostery. Tato třída nukleosidových analogů je dosud velmi málo popsána v odborné literatuře a je pravděpodobné, že bude obsahovat sloučeniny s atraktivní biologickou aktivitou.