Syntéza a studium nových fluoroforů pro bioaplikace - Pastierik, Tomáš; Klán, Petr, 1963-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2014)
Cílem této práce byla syntéza a studium vlastností nových fluorescenčních značek určených pro in vivo experimenty. Byly připraveny dva nové deriváty pyroninu a následně byly zkoumány jejich absorpční a emisní vlastnosti, chemická stabilita a fotostabilita.Navíc byly vykonány in vivo experimenty, které potvrdili potencionální využití připravených pyroninů v biologii anebo medicíně.
Main aim of this study was to synthesize and study new group of flurescent markers based on pyronine scaffold, designated for in vivo experiments. Two new derivatives of pyronine were synthesized and their absorption and emission properties; chemical and photochemical stability were investigated.Additionally, performed in vivo experiments indicated potential application of prepared pyronines in biology or medicine.
Vedoucí práce: Petr Klán
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: absorpce; apoptóza; bioaplikace; blízká infračervená spektroskopie; ethynylpyronin; fenylacetylen; fluorescein; fluorescence; fluorofor; chromofory; myelom; optické zobrazování; pyronin; rhodaminy; Stokesův posun; absorption; apoptosis; bioapplication; fluorescence; fluorophore; chromophores; myeloma; Fluorescein; Optical Imaging; Pyronine; Rhodamines; Spectroscopy, Near-Infrared; bakalářské práce