Genome instability: A pitfall in hESC s use in regenerative medicine - Krutá, Miriama (2014)
Lidské kmenové embryonální buňky (hESC) představují důležitý potenciální nástroj buněčné terapie, významé v oblastech regenerativní medicíny, onkologie, gerontologie a ve zlepšování prognózy a kvality života pacientů. Bohužel nás etické a technické problémy omezují v izolaci nových linijí hESC dle individuálních požadavků paciencta a nutí nás využít dlouhodobé kultivace hESC in vitro. Dlouhodobá kultivace hESC však s sebou přináší problémy v podobě kumulace chromozomálních abnormalit v procesu adaptace buňěk na in vitro podmínky. Takto adaptované buňky nejsou vhodné k užití v klinických studiích a následné možné léčbě. Odhalení a modulace procesů, vedoucích ke zmíněné genomové nestabilitě významně přispěje k využití hESC v klinické praxi. Disertační práce bude realizována na lidských embryonálních kmenových buňkách a případně také indukovaných lidských pluripotentních buňkách. Metodologicky bude práce zahrnovat propagaci a diferenciaci kmenových buněk in vitro, modifikaci kultivačních