Role protein-proteinových interakcí v N6-adenosyl methylacích mRNA

Již několik desetiletí je známo, že mRNA je modifikována methylací adeninu. Navzdory průlomovým pracem v posledních dvou letech je biologická funkce této modifikace málo prozkoumaná. Existují indicie, že se může podílet na procesech řídících přechod do meiozy u kvasinek, určení pohlaví u Drosophily,...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Saleh, Mária, 1990- (Dissertant)
Other Authors: Růžička, Kamil (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:English
Published: 2014
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/357445/prif_m/
Cover Image
LEADER 04185ctm a22007217a 4500
001 MUB01001001943
003 CZ BrMU
005 20210510114515.0
008 140701s2014 xr ||||| |||||||||||eng d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2021-02-08 
035 |a (ISMU-VSKP)258956 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD035 
072 7 |a 577  |x Biochemie. Molekulární biologie. Biofyzika  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 577.122  |2 MRF 
080 |a 577.113.8  |2 MRF 
100 1 |a Saleh, Mária,  |d 1990-  |7 mub2014849442  |% UČO 357445  |4 dis 
242 1 0 |a Role of protein-protein interactions in N6-adenosyl methylations of mRNA  |y eng 
245 1 0 |a Role protein-proteinových interakcí v N6-adenosyl methylacích mRNA  |h [rukopis] /  |c Mária Saleh 
260 |c 2014 
300 |a 63 l. 
500 |a Vedoucí práce: Kamil Růžička 
502 |a Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014 
520 2 |a Již několik desetiletí je známo, že mRNA je modifikována methylací adeninu. Navzdory průlomovým pracem v posledních dvou letech je biologická funkce této modifikace málo prozkoumaná. Existují indicie, že se může podílet na procesech řídících přechod do meiozy u kvasinek, určení pohlaví u Drosophily, regulaci obezity u člověka nebo formování cévních svazků u rostlin. Proteiny nedávno identifikované jako součásti mRNA methylačního komplexu budou klonovány do příslušných vektorů pro kvasinkový dvouhybridní systém a tyto interakce zde budou testovány.  |% cze 
520 2 9 |a It has been known already for decades, that mRNA is modified by adenine methylation. In spite of significant publications from past two years, biological relevance of this modification is still not well understood. There are indices that it may be involved in processes regulating yeast transition to meiosis, sex-determination in Drosophila, obesity regulation in human or formation of conductive tissue bundle in plants. The proteins recently identified as members of mRNA methylation complex will be cloned into corresponding vectors for yeast two-hybrid system and their interactions will be tested.  |9 eng 
650 0 7 |a interakce protein-protein  |7 ph602153  |2 czenas 
650 0 7 |a messenger RNA  |2 czmesh 
650 0 7 |a metylace  |2 czmesh 
650 0 7 |a tRNA-methyltransferasy  |2 czmesh 
650 0 9 |a protein-protein interaction  |2 eczenas 
650 0 2 |a Methylation 
650 0 2 |a RNA, Messenger 
650 0 2 |a tRNA Methyltransferases 
655 7 |a diplomové práce  |7 fd132022  |2 czenas 
655 9 |a master's theses  |2 eczenas 
658 |a Experimentální biologie  |b Molekulární biologie a genetika  |c PřF N-EXB BIMG (BIMG)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Růžička, Kamil  |7 mub20201080263  |% UČO 118154  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav experimentální biologie.  |b Oddělení genetiky a molekulární biologie  |7 mub20211111509  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/357445/prif_m/ 
CAT |c 20140701  |l MUB01  |h 0421 
CAT |c 20140911  |l MUB01  |h 1615 
CAT |c 20140912  |l MUB01  |h 1109 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141104  |l MUB01  |h 1331 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141104  |l MUB01  |h 1332 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141127  |l MUB01  |h 0906 
CAT |a MENSIKOVA  |b 02  |c 20150602  |l MUB01  |h 1335 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1452 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1413 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0504 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190605  |l MUB01  |h 1416 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20191210  |l MUB01  |h 1458 
CAT |c 20200306  |l MUB01  |h 1847 
CAT |a KREKOVAX  |b 02  |c 20200717  |l MUB01  |h 1347 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201102  |l MUB01  |h 0055 
CAT |c 20210121  |l MUB01  |h 1011 
CAT |c 20210208  |l MUB01  |h 1138 
CAT |a VASICEKX  |b 02  |c 20210510  |l MUB01  |h 1145 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1010 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1958 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1230 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2021-02-08 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 PřF-K-9882  |6 3285007915  |5 3285007915  |8 20150602  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20150602  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d PřF-K-9882  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD