Vlivy vlnové délky a intenzity světla na magnetorecepci hmyzu - analýza recepčního mechanismu - Netušil, Radek (2014)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou vlivu různých vlnových délek a intenzit světla na magnetorecepci rusa domácího. Výzkum v této oblasti má potenciál výrazně přispět k objevu magnetorecepčního mechanismu. Sledovali jsme odpověď tohoto modelového organismu na periodické rotace magnetického pole v různých světelných podmínkách. Použili jsme úzkospektré osvětlení ve vlnových délkách 365, 385, 405, 466 a 520 nm, a pro každou z těchto vlnových délek jsme se pokusili nalézt nejnižší možnou intenzitu osvětlení, při které je magnetický smysl funkční. Reakce živočichů na rotaci magnetického pole jsme pozorovali při osvětlení s vlnovými délkami 365 až 466 nm. Ve světle s vlnovou délkou 520 nm jsme magnetorecepční schopnost nepozorovali ani při nejvyšší použité intenzitě. Při porovnání námi získané křivky nejnižších intenzit světla, nezbytných k zajištění funkčnosti magnetorecepce v daných vlnových délkách, s křivkou absorpčních vlastností kryptochromu (molekuly, která je žhavým kandidátem na magnetoreceptor v tzv. mechanismu radikálových párů), je patrná značná podobnost.