Modulační účinky butyrátu v odpovědi nádorových buněk kolonu k cytokinu TRAIL - Vrbiniaková, Jana (2014)
Butyrát je mastná kyselina s krátkým řetězcem, která vzniká ve střevě fermentací vlákniny a může výrazně ovlivňovat cytokinetické procesy ve střevě. Z řady studií jasně vyplývá, že butyrát je možné považovat za velmi slibnou molekulu, která by mohla efektivně modulovat účinky vybraných protinádorově působících látek. TRAIL, zástupce proteinové rodiny TNF je schopen indukovat smrt nádorových buněk, na rozdíl od většiny buněk normálních. V současné době je intenzivně studováno jeho terapeutické využití. Byla však popsána řada nádorových buněk, které jsou k účinkům cytokinu TRAIL rezistentní, včetně nádorových buněk tlustého střeva (kolonu). Tuto rezistenci k cytokinu TRAIL je možné regulovat na různých úrovních v buňce. Jako velmi perspektivní se jeví modulace prostřednictvím butyrátu. V této práci byly ke studiu působení těchto dvou látek vybrány dobře charakterizované buněčné linie adenokarcinomu tlustého střeva HT-29, DLD-1 a RKO.