Studium trans-efektu v komplexech přechodových kovů metodou EHT - Semrád, Hugo (2014)
Tato práce je zaměřena na srovnání elektronové struktury kvazioktaedrických d6 komplexů iridia [IrCl4(C5H4N5)(DMSO)], [IrCl4(C5H4N5)(C4H4O)] a ruthenia [(Me2bpb)Ru(NO)(Cl)], [(Me2bpb)Ru(NO)(py)]+ na úrovni rozšířené Hückelovy metody. Analýza elektronové struktury komplexů iridia ukázala, že stejně jako při změně vazebné délky (Vícha, J. et al., J. Chem. Theor. Comput. 2014, 10, 1489-1499), tak i při výměně ligandu v poloze trans vůči sledovanému dusíku jsou z hlediska NMR a EPR parametrů axiálního dusíku rozhodující změny v neobsazeném, σ-protivazebném molekulovém orbitalu. Tento v komplexu s furanem obsahuje vyšší podíl atomového orbitalu dz2 iridia než v komplexu s dimethylsulfoxidem, a proto při interakci s níže ležícími, dvojně obsazenými π orbitaly dává silnější spin-orbitální chemický posuv. Při záměně trans ligandu je změna v s-charakteru vazby mezi iridiem a dusíkem velmi malá, avšak změna energiových rozdílů mezi obsazenými π a neobsazenými σ orbitaly je taktéž konzistentní s