Metody odběru a zpracování vzorků vody pro stanovení steroidních látek ve vodním prostředí - Gáborová, Romana, 1989- (2014)
Cílem této bakalářské práce je vypracování literární rešerše o problematice výskytu přirozených a syntetických estrogenních hormonů ve vodním prostředí, jelikož čistírny odpadních vod nejsou schopny tyto látky dostatečně zachytit a látky tak pronikají do životního prostředí, kde způsobují feminizaci ryb a jiné negativní vlivy na vodní organismy. V práci je vypracován přehled pasivních vzorkovačů vhodných pro detekci endokrinních disruptorů ve vodním prostředí. Také je vypracován přehled nejčastěji používaných metod zpracování vzorků endokrinních disruptorů. Práce se také zabývá současnými trendy v oblasti odběru vzorků estrogenních hormonů z vodního prostředí a jejich následným zpracováním před analýzou.